Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Εισαγωγή ζευγαρωμένης βασίλισσας σε διώροφο μελίσσι.


 Ένα πρόβλημα μετά τους τρύγους είναι το ορφάνεμα μερικών ίσως μελισσιών μας από γρήγορους χειρισμούς στον τρύγο.
Συνήθως μπορεί να τραυματίσουμε, η να θανατώσουμε, η ακόμη και να πάρουμε κατά λάθος την βασίλισσα μαζί με τρυγημένα τελάρα.

Σε αυτά τα μελίσσια πρέπει να αντιληφθούμε γρήγορα την απώλεια της βασίλισσας και να κάνουμε εισαγωγή μιας νέας βασίλισσας και φυσικά ζευγαρωμένης.
Καλά είναι η βασίλισσα που θα επιλέξουμε να βάλουμε στο ορφανό μελίσσι μας  να είναι δυο ή τριών μηνών πριν ζευγαρωμένη.Φώτο 1

Μια βασίλισσα που έχει ζευγαρώσει 2 με 3 μήνες πριν είναι πιο ήρεμη και οι φερομόνες της είναι πιο δυνατές έτσι γίνετε πιο εύκολα αποδεκτή από ένα μεγάλο μελίσσι.
Ο ασφαλέστερος τρόπος λοιπόν εισαγωγής μιας τέτοιας βασίλισσας είναι ο παρακάτω τρόπος που σας δείχνω στις φωτογραφίες.
Εάν το μελίσσι μας έχει δεν έχει γόνο επείγει να βάλουμε σφραγισμένους ένα με δυο γόνους για να δώσουμε παραμάνες στην νέα μας βασίλισσα για γρηγορότερη προσαρμογή της για καλό τάισμα της από τις παραμάνες που θα γεννηθούν και την βοήθεια να συνεχίσει να γεννά με λίγο παραπάνω ταχύτητα από πριν.
Πλαίσιο εισαγωγής βασίλισσας.
Το πλαίσιο είναι από σύρμα διαστάσεις 10 επί 10 εκ. και το γύρισμα στις άκρες έχει 2 εκ. στην μια άκρη του τοποθετούμε μια είσοδο-έξοδο 3 εκ. και τοποθετούμε ζαχαροζύμαρο. Φώτο 2


Βάζουμε με προσοχή την βασίλισσα μέσα στο πλαίσιο χωρίς άλλες μέλισσες και το τοποθετούμε στην άκρη ενός τελάρου με σφραγισμένο γόνο, μελί και κενό για να ξεκινήσει γεννά η βασίλισσα. Φώτο 3

Τοποθετούμε τελάρο ανάμεσα στα πλαίσια του γονοθάλαμου και ελέγχουμε σε 2 μέρες,
ελευθερώνουμε την είσοδο- έξοδο και κάνουμε έλεγχο την 8η μέρα από την εισαγωγή της νέας βασίλισσας για γέννα! , Φώτο 4


Και όπως έχουμε ξαναπεί……
  Όταν υπάρχει καλή νεκταροέκριση το μελίσσι θα αποδεχτεί καλύτερα την νεοζευγαρωμένη βασίλισσα. Εάν δεν υπάρχει τότε δημιουργούμε εμείς την συνθήκη πριν την εισαγωγή της νεαρής βασίλισσας.

ΑΝΤΖΕΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

melisotopi

melisotopi
ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΣΠΙΤΑΚΙΑ ΜΑΣ