Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΧΩ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ….




Ένα κόλπο που με βοηθά πολύ την άνοιξη….
Έλατε μια βόλτα μαζί μου να σας δείξω….
(καλά δεν το κάνω μόνο εγώ…. Μη τα παραλέω!!! )
Ο πρώτος έλεγχος για μέτρημα γόνου στα μελίσσια!!!
Πάντα μα πάντα όταν πλέον οι θερμοκρασίες ανέβουν και ξεκινώ τους ελέγχους κάνω το εξής… σημαδεύω από τον πρώτο έλεγχο τα μελίσσια τι γόνους έχουν!!!
Στην αρχή τα έγραφα σε χαρτί και είχαν όλα τα μελίσσια αύξων αριθμό.
Στην συνέχεια όταν αυτά έγιναν πολλά ήταν αδύνατο να γράφω και να κρατώ λίστα έτσι μου έδειξαν έναν άλλο τρόπο και από τότε τον ακλουθώ … αυτό θέλω να το μοιραστώ μαζί σας έμενα προσωπικά με βόλεψε.
Όταν λοιπόν ανοίγω μελίσσι και βλέπω 3 – 4 η 5 γόνους τότε τοποθετώ μια πέτρα πάνω στο καπάκι στην αντίστοιχη θέση. Εάν τα μελίσσια πάνε για μετακόμιση τότε δεν βάζω πέτρα αλλά με μαρκαδόρο ένα βελάκι και θα σας δείξω με σχήματα παρακάτω.
Οι εβδομάδες που βάζω είναι ενδεικτικές…. Μπορεί ένα μελίσσι να κάνει και 2 γόνους μέσα στην εβδομάδα…. Όπως μπορεί να μην κάνει και κανένα…
Το μελίσσι που δεν προχωραει σε γόνους το σημαδεύω για άλλαγμα μάνας!!! 


Όταν λοιπόν πάω στο μελισσοκομείο μου για καφέ ενδιάμεσα από τους ελέγχους έχω τον χρόνο με μια ματιά να παρατηρήσω τι γίνετε με αυτό και να προετοιμάσω την επόμενη κίνηση μου άνετα … είτε να ετοιμάσω πατώματα για τον επόμενο έλεγχο μου, είτε να κάνω αλλαγή μάνας και ούτω καθεξής…..

Τάδε Έφη ΑΝΤΖΕΛΑ…. Γυναικείες τεμπέλικες δουλειές!!!!

3 σχόλια:

MELITASOS είπε...

Καλό το σύστημα αυτό αλλά και με το βιβλίο έχεις το μελισσοκομείο σου στο σπίτι για να προετοιμάσεις τις επόμενες εργασίες.

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον χρειαζεται μια ανατροπη απο χαλικια -κροκαλες για να βγαλεις ακρη..εαν βγαλεις..

melisotopi είπε...

θα χαιρομουν αν κατεβαζα μια ανατροπη χαλικια γιατι αυτο θα σημαινε οτι εχω χιλιαδες μελισσια....ανωνυμε εχεις καμια καλυτερη προταση????

melisotopi

melisotopi
ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΣΠΙΤΑΚΙΑ ΜΑΣ