Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011


Περιγραφή: http://www.mamakid.gr/images/stories/Themata_mamakid/Diatrofi/winnie_honey.jpgΟ Γουίνι το αρκουδάκι μας δίνει συμβουλές και ιδέες για την αγαπημένη του τροφή... το μέλι! 

Μελένιες συμβουλές υγείας
Το μέλι είναι πιθανώς η πρώτη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιήθηκε. Είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη, μικρή ποσότητα είναι αρκετή, έχει  λιγότερες  θερμίδες,  οπότε  είναι  μια σαφώς πιο υγιεινή επιλογή. Επίσης, διαθέτει βιταμίνες,  αντιοξειδωτικά  και  ένζυμα  για την  πέψη  με  πολλές  ευεργετικές  ιδιότητες. Ανακουφίζει σημαντικά τον ερεθισμένο λαιμό και γενικά βοηθάει το κρύωμα, ενώ η αντισηπτική του ιδιότητα εμποδίζει το πρήξιμο σε τοπικά εγκαύματα και πληγές.


Προσθέστε λίγο μέλι στην κουζίνα και τη ζωή σας
Μικροί & μεγάλοι μάγειρες, αγαπήστε το μέλι, προσθέστε το στα ζεστά αφεψήματα και στους φρουτοχυμούς, και μη διστάσετε να το χρησιμοποιείτε όχι μόνο στα γλυκά, αλλά και στο φαγητό σας! Ιδού μερικές ενδιαφέρουσες ‘μελένιες’ συμβουλές μαγειρικής:
• Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι, το οποίο είναι ακόμα πιο γλυκό και πολύ υγιεινό (275 γραμ. ζάχαρης αντιστοιχούν σε 225 γραμ. μέλι).
• Διατηρήστε το μέλι σε θερμοκρασία δωματίου και αποφύγετε το υπερβολικό ζέσταμα ή βράσιμο.
• Για να διαλυθεί καλά, προτιμήστε να ζεστάνετε το μέλι προτού το αναμείξετε με άλλα υγρά.
• Το μέλι περιέχει νερό, οπότε μειώστε την ποσότητα υγρού που αναφέρει η συνταγή σας.
• 1-2 κουταλάκια μέλι αρκούν για να κάνουν το φαγητό ή τη σάλτσα σας απρόσμενα γλυκιά και να απαλύνουν τυχόν πικρή γεύση.
• Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι στο αγαπημένο σας μείγμα κέικ. Θα του δώσει γεύση, θα το κάνει πιο ελαφρύ και υγρό, αλλά και λιγότερο ψιχουλιαστό.
• Στις περισσότερες συνταγές για brownies, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή
ποσότητα ζάχαρης με μέλι.
• Όταν ψήνετε ψωμί, το μέλι θα κάνει πιο σκουρόχρωμη την κόρα, για να μην το κάψετε όμως, βεβαιωθείτε ότι χαμηλώσατε τη θερμοκρασία ψησίματος κατά 15 βαθμούς Κελσίου.
• Δύο κουταλιές μέλι στη λεμονάδα σας: δροσερό ποτό τις καλοκαιρινές ημέρες και καταπραϋντικό αφέψημα τα βράδια του χειμώνα.
• Η προσφιλής συνήθεια να αλείφουμε το κρέας με μέλι και μουστάρδα χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.
• Η μαρινάδα με μέλι και ξύδι κάνει πιο γευστικό και τρυφερό το κρέας.
• Αλείψτε το ψητό κοτόπουλο με μέλι και απολαύστε την πιο νόστιμη και τραγανή πέτσα.
• Λαχανικά γλασαρισμένα με μέλι; Κάντε μια δοκιμή την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε καρότα και θα εξαφανιστούναπό το τραπέζι, μέχρι να πείτε… μέλι!

Μελωμένα στοιχεία
• Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μελιού: η γεύση του μπορεί να είναι από ήπια μέχρι πιο έντονη και πικάντικη, το χρώμα του μπορεί να είναι από ανοιχτό λευκό μέχρι κεχριμπαρί, σκούρο καφέ, κόκκινο μέχρι και μαύρο και η υφή του είναι από λεπτή έως παχύρρευστη.
• Οι αρχαίοι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το μέλι ως νόμισμα!
• Σε άλλους πολιτισμούς, το μέλι αποτελούσε μέσο πληρωμής των φόρων και τροφή των βασιλέων και των ηρώων.
• Μια άλλη ‘θρυλική’ χρήση του μελιού ήταν να απομακρύνει τα κακά πνεύματα, ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με διάφορα χαρίσματα, την καλή υγεία, την ευτυχία, την ειρήνη και την καλλιτεχνική έμπνευση.
• Το πρώτο γνωστό αλκοολούχο ποτό ήταν κρασί με μέλι, γνωστό και ως ‘υδρόμελι’. Το δυναμωτικό αυτό ποτό με ιστορία ήταν πολύ δημοφιλές τον Μεσαίωνα στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ συχνά προσφερόταν και ως φίλτρο αγάπης.
• Στην αρχαία Ελλάδα, οι νύφες βουτούσαν το δάχτυλό τους στο μέλι και μετά το έγλειφαν προτού μπουν στο νέο τους σπίτι, προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν αληθινά γλυκό γάμο!

Πηγη: mama kid
Δημοσίευση σχολίου

melisotopi

melisotopi
ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΣΠΙΤΑΚΙΑ ΜΑΣ