Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Συμπληρωματικό εισόδημα από τη μελισσοκομία! .. .
Του Αλέξανδρου Μεσημέρη

Πολλές φορές έχουμε περάσει την άνοιξη και το καλοκαίρι από ένα ανθισμένο λιβάδι με ποικιλία από διάφορα λουλούδια. Μπορεί από το μυαλό μας να είχε περάσει η σκέψη για το πόσο ευχάριστο θα ήτανε, αν μπορούσαμε να συλλάβουμε αυτά τα αρώματα των λουλουδιών μέσα σε μια τροφή.
Αυτό το έχουν κατορθώσει οι μέλισσες και μέσα στο μέλι το οποίο φτιάχνουν έχουν διατηρήσει το άρωμα των λουλουδιών για να μπορούμε να το απολαμβάνουμε εμείς πολύ αργότερα όταν έχει τελειώσει η συγκεκριμένη ανθοφορία.
Οι μέλισσες είναι ικανές να ενσωματώσουν τις διάφορες γεύσεις μέσα στο μέλι γιατί το νέκταρ από το οποίο προέρχεται περιέχει αρωματικές ουσίες οι οποίες διατηρούνται στο μέλι παρά τη πάροδο του χρόνου.
Η θρεπτική αξία του μελιού ως γνωστό είναι ανεκτίμητη και αναγνωρίζεται από όλους.
Για να γίνει 1 κιλό ώριμο μέλι χρειάζονται περίπου 4 κιλά Νέκταρ.
Σκεφτείτε ότι: Για 100 γραμμάρια μέλι η μέλισσα πρέπει να επισκεφτεί περίπου 1.000.000 λουλούδια.
Δηλαδή για 1 κιλό μέλι πρέπει να επισκεφτεί 10.000.000 λουλούδια.
Μια μέλισσα μαζεύει γύρω στο 1,5 γραμμάριο μέλι σε ολόκληρη τη ζωή της.
Η προσφορά της μελισσοκομίας στη περιφερειακή ενότητα Λάρισας είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν συνυπολογίζεται η συμμετοχή της μέλισσας στην επικονίαση.
Η περιφερειακή ενότητα Λάρισας είναι από τις πρώτες περιοχές της χώρας σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με 2.300.000 στρ., εκ των οποίων οι 200.000 στρ. περίπου είναι δενδρώδεις καλλιέργειες και λαχανικά.
Η επικονίαση των παραπάνω φυτών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ύπαρξη των μελισσών. Η απόδοση μετά από βόσκηση μελισσών στις συγκεκριμένες καλλιέργειες συνήθως αυξάνει.
Η καρπόδεση ενισχύεται, οι καρποί γίνονται μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα εκτός από αύξηση της ποσότητας να απολαμβάνουν και βελτίωση της ποιότητας.
Σύμφωνα με πρόβλεψη που αποδίδεται στον ΑΪΝΣΤΑΪΝ όταν οι μέλισσες εξαφανιστούν οι άνθρωποι θα πεθάνουν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.
Αν αυτή η πρόβλεψη είναι μύθος η πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι χωρίς μέλισσες τα αποθέματα τροφίμων του πλανήτη μας θα μειωθούν δραστικά, αφού σχεδόν το 80% της παραγωγής τροφίμων εξασφαλίζεται από την εποικονιαστική δραστηριότητα των μελισσών.
Τα μέλι αποτελεί τη μεγαλύτερη φυσική πηγή ενέργειας – δύναμης και τόνωσης του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το μέλι σαν βασικό συστατικό της διατροφής τους και το καταναλώνανε για τη μακροζωϊα που προσφέρει.
Η διακίνηση του μελιού στη χώρα μας είναι ελεύθερη και υπόκειται στους περιορισμούς της συμμόρφωσης ως προς τα ποιοτικά πρότυπα του μελιού, και την ορθή πληροφόρηση του καταναλωτή.
Σύμφωνα με καταγγελίες μελισσοκόμων και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας ορισμένοι «επιτήδειοι» εισάγουν φτηνό υποβαθμισμένο μέλι και το προωθούν ως Ελληνικό, εξαπατώντας έτσι την πολιτεία και τον Έλληνα καταναλωτή.
Επίσης κάποιοι άλλοι ψευτομελισσοκόμοι οι οποίοι παρουσιάζονται ως πλανόδιοι πωλητές μελιού, προσπαθούν να ξεγελάσουν τους καταναλωτές με τη διάθεση βάζων μελιού στα οποία προσθέτουν ισογλυκόζη, διάφορες γλυκαντικές ουσίες και χρώματα.
Επισημαίνουμε στο καταναλωτικό κοινό ότι πρέπει να αγοράζουν μέλι από εγκεκριμένα σημεία πώλησης καθώς και από αναγνωρίσιμους μελισσοκόμους και όχι από πλανόδιους, οι οποίοι πωλούν μέλι που περιέχει επικίνδυνες ουσίες που το καθιστούν ακατάλληλο για την υγεία.
Η Δ/νση Αγροτικής Οικ/μίας & Κτηνιατρικής Λάρισας τηρεί μητρώο μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, και μετά από σχετικούς ελέγχους, εφοδιάζει τους μελισσοκόμους που κατέχουν μελισσοσμήνη με μελισσοκομικό βιβλιάριο που αποτελεί την ταυτότητά του, και είναι εφόδιο κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία μελισσοκόμου.
Στη μελισσοκομία δύο είναι οι κύριοι συντελεστές για τη παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων.
Ο ένας είναι η μέλισσα, και ο άλλος είναι η μελισσοκομική χλωρίδα.
Η περιφερειακή Ενότητα Λάρισας διαθέτει αρκετά πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα, ώστε να μεταφέρονται αρκετές χιλιάδες μελισσοσμήνη στη περιοχή μας από όλα τα μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας για την εκμετάλλευσή της.
Τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι η Αμυγδαλιά – Αγριόκροκος – Καστανιά – Βελανιδιά – διάφορα αγκάθια – Αγριοτρίφυλλα – Ερείκη – Κουμαριά – Βαμβάκι – Αγριοβαμβακιά – Ακακία – Πλιούρι – Πολύκομπος – Λυγαριά – Φλαμουριά – Πεύκο – Ασφόδελος.
Επίσης εδώ μπορούμε να αναφέρουμε ότι η περιφερειακή ενότητα Λάρισας λόγου του θερμού & υγρού κλίματος που παρουσιάζει, τα παραπάνω μελισσοκομικά φυτά μας δίνουν καλή και ποιοτική μελιτοέκκριση.
Σύμφωνα με το μελισσοκομικό μας μητρώο προκύπτει ότι σήμερα στη περιφερειακή ενότητα Λάρισας υπάρχουν περίπου 800 μελισσοκόμοι, κάτοχοι 60.000 μελισσοσμηνών, με μέση παραγωγή μελιού ανά μελισσοσμήνος περίπου 15 κιλά, και μέσο μέγεθος εκμετάλλευσης τις 80 κυψέλες.
Η συνολική ετήσια παραγωγή μελιού στη περιφερειακή ενότητα Λάρισας ανέρχεται περίπου στους 900 τόνους.
Στη περιοχή μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, η μελισσοκομία ασκείται κατά 90% σαν δεύτερη απασχόληση, κυρίως για συμπλήρωση του οικογενειακού εισοδήματος και κατά 10% σε επαγγελματική μορφή.
Σήμερα με τους υψηλούς δείκτες ανεργίας που πλήττει συνήθως τους νέους, και τις μεγάλες ανάγκες των νοικοκυριών για αναζήτηση συμπληρωματικού εισοδήματος υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενασχόλησης με τη μελισσοκομία ένα κλάδο που δεν απαιτείται να διαθέτει κάποιος ιδιόκτητη γη (σε σχέση πάντα με τους άλλους κλάδους).
Η απασχόληση αυτή δεν μπορεί να προσφέρει πλούτη σ’ αυτούς που την υπηρετούν, εξασφαλίζει όμως ικανοποιητικό εισόδημα, όταν η άσκησή της γίνεται με συνέπεια.
* Ο κ. Αλέξανδρος Μεσημέρης είναι Τεχνολόγος Γεωπόνος στη Δ/νση Αγρ. Οικ/μίας & κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας – Υπεύθυνος κλάδου μελισσοκομίας-μελισσοκόμος.


ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

melisotopi

melisotopi
ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΣΠΙΤΑΚΙΑ ΜΑΣ