Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011


Να ευχηθώ σε όλους τους φίλους και αναγνώστες
ΚΑΛΗ ΠΡΟΤΩΧΡΟΝΙΑ... ΕΝΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ
και ΥΓΙΕΣ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ...
ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ τους ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ!!!

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011


Περιγραφή: http://www.mamakid.gr/images/stories/Themata_mamakid/Diatrofi/winnie_honey.jpgΟ Γουίνι το αρκουδάκι μας δίνει συμβουλές και ιδέες για την αγαπημένη του τροφή... το μέλι! 

Μελένιες συμβουλές υγείας
Το μέλι είναι πιθανώς η πρώτη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιήθηκε. Είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη, μικρή ποσότητα είναι αρκετή, έχει  λιγότερες  θερμίδες,  οπότε  είναι  μια σαφώς πιο υγιεινή επιλογή. Επίσης, διαθέτει βιταμίνες,  αντιοξειδωτικά  και  ένζυμα  για την  πέψη  με  πολλές  ευεργετικές  ιδιότητες. Ανακουφίζει σημαντικά τον ερεθισμένο λαιμό και γενικά βοηθάει το κρύωμα, ενώ η αντισηπτική του ιδιότητα εμποδίζει το πρήξιμο σε τοπικά εγκαύματα και πληγές.


Προσθέστε λίγο μέλι στην κουζίνα και τη ζωή σας
Μικροί & μεγάλοι μάγειρες, αγαπήστε το μέλι, προσθέστε το στα ζεστά αφεψήματα και στους φρουτοχυμούς, και μη διστάσετε να το χρησιμοποιείτε όχι μόνο στα γλυκά, αλλά και στο φαγητό σας! Ιδού μερικές ενδιαφέρουσες ‘μελένιες’ συμβουλές μαγειρικής:
• Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι, το οποίο είναι ακόμα πιο γλυκό και πολύ υγιεινό (275 γραμ. ζάχαρης αντιστοιχούν σε 225 γραμ. μέλι).
• Διατηρήστε το μέλι σε θερμοκρασία δωματίου και αποφύγετε το υπερβολικό ζέσταμα ή βράσιμο.
• Για να διαλυθεί καλά, προτιμήστε να ζεστάνετε το μέλι προτού το αναμείξετε με άλλα υγρά.
• Το μέλι περιέχει νερό, οπότε μειώστε την ποσότητα υγρού που αναφέρει η συνταγή σας.
• 1-2 κουταλάκια μέλι αρκούν για να κάνουν το φαγητό ή τη σάλτσα σας απρόσμενα γλυκιά και να απαλύνουν τυχόν πικρή γεύση.
• Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι στο αγαπημένο σας μείγμα κέικ. Θα του δώσει γεύση, θα το κάνει πιο ελαφρύ και υγρό, αλλά και λιγότερο ψιχουλιαστό.
• Στις περισσότερες συνταγές για brownies, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή
ποσότητα ζάχαρης με μέλι.
• Όταν ψήνετε ψωμί, το μέλι θα κάνει πιο σκουρόχρωμη την κόρα, για να μην το κάψετε όμως, βεβαιωθείτε ότι χαμηλώσατε τη θερμοκρασία ψησίματος κατά 15 βαθμούς Κελσίου.
• Δύο κουταλιές μέλι στη λεμονάδα σας: δροσερό ποτό τις καλοκαιρινές ημέρες και καταπραϋντικό αφέψημα τα βράδια του χειμώνα.
• Η προσφιλής συνήθεια να αλείφουμε το κρέας με μέλι και μουστάρδα χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.
• Η μαρινάδα με μέλι και ξύδι κάνει πιο γευστικό και τρυφερό το κρέας.
• Αλείψτε το ψητό κοτόπουλο με μέλι και απολαύστε την πιο νόστιμη και τραγανή πέτσα.
• Λαχανικά γλασαρισμένα με μέλι; Κάντε μια δοκιμή την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε καρότα και θα εξαφανιστούναπό το τραπέζι, μέχρι να πείτε… μέλι!

Μελωμένα στοιχεία
• Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μελιού: η γεύση του μπορεί να είναι από ήπια μέχρι πιο έντονη και πικάντικη, το χρώμα του μπορεί να είναι από ανοιχτό λευκό μέχρι κεχριμπαρί, σκούρο καφέ, κόκκινο μέχρι και μαύρο και η υφή του είναι από λεπτή έως παχύρρευστη.
• Οι αρχαίοι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το μέλι ως νόμισμα!
• Σε άλλους πολιτισμούς, το μέλι αποτελούσε μέσο πληρωμής των φόρων και τροφή των βασιλέων και των ηρώων.
• Μια άλλη ‘θρυλική’ χρήση του μελιού ήταν να απομακρύνει τα κακά πνεύματα, ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με διάφορα χαρίσματα, την καλή υγεία, την ευτυχία, την ειρήνη και την καλλιτεχνική έμπνευση.
• Το πρώτο γνωστό αλκοολούχο ποτό ήταν κρασί με μέλι, γνωστό και ως ‘υδρόμελι’. Το δυναμωτικό αυτό ποτό με ιστορία ήταν πολύ δημοφιλές τον Μεσαίωνα στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ συχνά προσφερόταν και ως φίλτρο αγάπης.
• Στην αρχαία Ελλάδα, οι νύφες βουτούσαν το δάχτυλό τους στο μέλι και μετά το έγλειφαν προτού μπουν στο νέο τους σπίτι, προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν αληθινά γλυκό γάμο!

Πηγη: mama kid

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ


Ο θαυμαστός πράγματι κόσμος της μέλισσας και όχι μονό! όλης αυτής της κοινωνίας που αξίζει τον κόπο κάποιος να μάθει, να διάβαση γι΄αυτόν και αν μπορεί να ασχοληθεί.

Εάν ασχοληθεί ερασιτεχνικά η και επαγγελματικά… ΠΡΟΣΟΧΗ είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο γίνεται σκλάβος μιας κοινωνίας οργανωτικής και παραγωγικής χωρίς προβλήματα με το Δ.Ν.Τ.

Τα πράγματα εκεί είναι όλα σε μια σειρά που μονό μια γυναίκα τελικά μπορεί να βάλει!!!!!

Και ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ!!!!

Τι θηλυκό και αυτό; Με την μεγαλοπρέπεια του και με όλα τα συν χωρίς ένα πλην όλα θετικά.

Και φυσικά παραδοχή και από εμάς όλους που είμαστε δίπλα τους και συνοδοιπόροι σε όλο αυτό το ταξίδι της μέλισσας. Μας δίνουν χαρές και λύπες που πολλές φόρες δεν μπορείς να περιγράψεις μα ούτε και να φωτογραφίσεις, αλλά απλά να τις αποτυπώσεις με οποίο δυνατό τρόπο μπορείς, να μεταφέρεις εμπειρίες και συναισθήματα της στιγμής και όχι της ζωής.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η μέλισσα είναι η ζωή μας χωρίς να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε σε κανέναν παρά μονό στο εγώ μας στον εαυτό μας και σε όλες μας τις αισθήσεις.

είναι σαν τον ΕΡΩΤΑ ας πούμε, για όποιον τον έχει ζήσει λοιπόν τον ερώτα μπορεί να καταλάβει τι εννοώ…..ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΞΥΠΝΑΣ και ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ……













Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΡΑΠΟΝΟ

Να χαιρετήσω όλους τους φίλους που με παρακολουθούν.


από σήμερα βλέπω ότι ο χειμώνας άρχισε να μπαίνει πλέον κανονικά και αλλοίμονο μας άντε το πετρέλαιο στο φουλ .. εννοώ τα καλοριφέρ.

Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουμε και να μην είμαστε με κουβερτούλες και μπουφάν μέσα στο σπίτι αν και είμαι συνηθισμένη λόγο λαϊκής αγοράς γιατί εκεί πουλώ όλη μου την παράγωγη.

Τι ζόρι και αυτό? Να είσαι από 6 το πρωί μέχρι καμιά φορά και 4 το απόγευμα μεγάλο ζόρι.

Το μεγαλύτερο ζόρι από όλα όμως είναι το πρόβλημα που έχω κάθε φορά που είναι να περάσω την άσχετη επιτροπή για να δηλώσω την παράγωγη μου και αυτό το παράπονο θέλω να καταθέσω και να γράψει 4 συνεχόμενες χρόνιες έχω πρόβλημα τι θα γίνει με τους δημοσίους υπάλληλους θα βάλουν μυαλό η τελικά μόνοι τους θα φανέ το κεφάλι τους ας πάνε να κάνουν κανένα σεμινάριο να δουν τι σημαίνει μελισσοκομία και τι σημαίνει παράγωγη και πως εμείς βγάζουμε γούστα γιατί το άκουσα και αυτό !!!!!

Ένα ένα θα τα καταθέσω.

Πρόβλημα 1. γιατί να πάρω αγροτικό με κίνηση 4 επί 4;

Μήπως το θέλω για να βγάλω γούστα;

Περιττό να σας πω τι πέρασα μέχρι να το πάρω!!!

Από θέμα υπογραφής εννοώ από μια υπάλληλο της διεύθυνσης γεωργίας.

2.χρειαστικα μετά και ένα φορτηγό για τις μετακινήσεις των μελισσιών μου άκουσα ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε και μετά από 2 εβδομάδες τρέχοντας από γραφείο πολίτικου σε γραφείο να βάλω μέσον για το αυτονόητο τελικά το πηρά.

3.δηλωθησα παράγωγη μελιού και λοιπόν προϊόντων κυψέλης στην πρωτόγεννη τους μορφή. μού υπογραφούν την παράγωγη μελιού που είχα και αρνούνται να μου υπογράψουν για τα υπόλοιπα προϊόντα όπως είναι ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη και το κερί.

Ο νόμος μου λέει πάλι η συγκεκριμένη υπάλληλος ότι δεν αναφέρει ξεκάθαρα αν μπορώ να τα πουλήσω και λέει μονό αλλά προϊόντα και όχι ακριβώς…

ποια την ρωτώ λοιπόν πείτε μου ποια είναι τα αλλά και δεν μου άπαντα απλά μου λέει …

αν δεν διευκρινιστεί ο νόμος από την βουλή ….

Και εκεί μου σηκώθηκαν τα μαλλιά μου όρθια..

εγώ δεν σου υπογράφω την τριμελή και εσύ δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτα…

Άκουσον άκουσον

Πίεση 300 εγώ και τι να κάνω τώρα; Να πάω στην βουλή και να πω ρε @ γιατί δεν γράψατε ξεκάθαρα το @ το άρθρο και μια χαζή εντελώς υπάλληλος που στην τελική εγώ πληρώνω με αρρωσταίνει και με αναγκάζει να παρανομήσω;

Μη τα πολυλογώ μετά από 3 εβδομάδες και αφού ο σύλλογος έστειλε έντυπο στο υπουργείο πηρά την διευκρίνηση του άρθρου και έτσι πηρά και την υπογραφή της υπαλλήλου.

4. φέτος και πριν 2 μέρες έπρεπε πάλι να περάσω επιτροπή για την παράγωγη μου και φυσικά να περάσω από την ιδία υπάλληλο να μου υπογράψει.

Φυσικά πηρά ένα ηρεμιστικό πριν έβαλα όλη μου την θετική ενεργεία διάβασα όλα μου τα δικαιολογητικά άπειρες φόρες μην τυχόν και βρει κάτι και πήγα.

Βαθειά ανάσα και καλημέρα σας.

Μου χαμογέλα και καταλαβαίνω ότι κάτι πάλι θα βρει να μου πει.

Κούνια που την κουνάτε σκέφτηκα σιγά να μην βρει κάτι όλα τέλεια τα είχα μέχρι και την οξεία στην αίτηση.

Αφού έχει τα χαρτιά κανένα μισάωρο και τα διαβάζει και προσπαθεί να βρει κάτι σηκώνετε και πάει στον διευθυντή όπα λέω από μέσα μου!!!

Γέρνει και τι μου λέει; Γιατί δηλώνεις τόση λίγη παράγωγη από μέλι;

Αποκλείετε με τόσα μελίσσια που έχεις γραμμένα στο βιβλιάριο σου να βγάζεις τόσο λίγο μέλι!

Όρθια πάλι η τρίχα μου!!!!!

Καλά καλέ θα με τρελάνεις της λέω ξέρεις από μελισσοκομία;

Ναι μου λέει ξέρω!

Εμένα με βλέπεις της λέω;

Σου μοιάζω για άντρας η για γυναίκα;

Γυναίκα μου λέει.

Διάβασε ξανά την παράγωγη μου.

Λοιπόν έχω δηλώσει για 260 μελίσσια παράγωγη που θα πουλήσω στην λαϊκή

2.5 τόνους συν 1 δηλαδή 3.5

3 κιλά βασιλικό πολτό

40 κιλά γύρη

5 κιλά πρόπολη

Και αλλά 20 κιλά κερί

Και μου κάνει θέμα για τους 2.5 τόνους μέλι

Και μου λέει λες ψέματα αποκλείετε να έβγαλες 2.5 τόνους έβγαλες παραπάνω.

Και λέω ξέρεις πως βγαίνουν από μια γυναίκα και μονό 2.5 τόνοι;

Έχεις ποτέ σηκώσει κυψέλη που ζυγίζει πάνω από 25 κιλά να την φορτώσεις; Και όλα τα υπόλοιπα που τα ξέρετε δεν είναι ανάγκη να τα αναφέρω…..

Και να σας πω το ποιο απλό κανονικά έπρεπε να έρθει στην αποθήκη μου να τα δει και να υπογράψει αλλά τους βολεύει να είναι πίσω από ένα γραφείο και εμείς όλοι να είμαστε αυτοί που πάντα φταίμε!!!!

Ελλάδα στο μεγαλείο σου και δίστιχος είμαι και εγώ μέσα στην Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή….

Όχι ότι είμαι τέλεια έχω και εγώ τα στραβά μου αλλά πιστεύω όχι ταλαιπωρώντας συνάνθρωπους!!!

Πάντως πάλι καλά που δεν δηλώνω και πόσες βασίλισσες πούλα εκεί δεν ξέρω πως θα το αντιμετώπιζαν; Τι θα μου έλεγε;

Του χρόνου θα της κάνω πλακά και θα δηλώσω και βασίλισσες στο παραγωγικό έτσι κι αλλιώς τις πουλάω και παραφυάδες!!!

Θα ξέρει τι είναι οι παραφυάδες;

Και σημειωτέων στο παραγωγικό μας βάζουμε μονό την παράγωγη λιανικής που θα πουλήσουμε την υπόλοιπη δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την δηλώσουμε τουλάχιστον μέχρι τώρα και να σας πω ούτε η μισή από την δηλωθείσα δεν πουλιέται πλέον!!!!!!

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Μέλι …μελισσοκόμος …μελισσοκομία …


Ένας αγώνας δρόμου που τρέχεις να προλάβεις και να κανείς ότι το δυνατόν πάντα καλύτερο.

Εντυπωσιάζεσαι και εντυπωσιάζεις… μα πρωταγωνιστής στον αγώνα σου είναι αυτό το μικρό έντομάκι και το λέω χαϊδευτικά γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορούμε στο ελάχιστο να εργαστούμε όπως αυτό το (μικρό έντομάκι).

Πως λοιπόν μα μας ονομάσω εμάς;

Θα μας πω με τα ονόματα μας, Άντζελα, Γιώργος, Γιάννης, Μαρια….και μείς είμαστε μοναδικότητες και ο καθένας μας κάνει τον δικό του αγώνα μικρό η μεγάλο ότι αυτός θεώρει ότι είναι…

Δεν μπορώ όμως να αναφερθώ σε κανέναν έκτος του εαυτού μου και μονό για μένα πρέπει να εκφράζομαι άλλοτε επαινετικά και άλλοτε επικριτικά …

Και να το πάρω από την αρχή.

Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε κάτι από μένα και τον δικό μου αγώνα και μη βλέπετε που γελώ σε κάποιες Φώτο… έχω ρίξει πολύ κλάμα για να φτάσω εδώ που έφτασα και με περιμένει ακόμα περισσότερο και καταλαβαίνετε γιατί;




Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Μέλισσα
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
?Μέλισσα

Μέλισσα που συλλέγει γύρη
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο:
Ζώα (Animalia)
Φύλο:
Αρθρόποδα(Arthropoda)
Ομοταξία:
Έντομα (Insekta)
Τάξη:
Υμενόπτερα (Hymenoptera)
Οικογένεια:
Apidae`
Γένος:
Apis
Είδος:
mellifera
Διώνυμη ονομασία
Apis melliferaLinnaeus 1758
Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα, που θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα το πιο σπουδαίο από οικονομικής άποψης για τον άνθρωπο.
Συμπληρωματικό εισόδημα από τη μελισσοκομία! .. .
Του Αλέξανδρου Μεσημέρη

Πολλές φορές έχουμε περάσει την άνοιξη και το καλοκαίρι από ένα ανθισμένο λιβάδι με ποικιλία από διάφορα λουλούδια. Μπορεί από το μυαλό μας να είχε περάσει η σκέψη για το πόσο ευχάριστο θα ήτανε, αν μπορούσαμε να συλλάβουμε αυτά τα αρώματα των λουλουδιών μέσα σε μια τροφή.
Αυτό το έχουν κατορθώσει οι μέλισσες και μέσα στο μέλι το οποίο φτιάχνουν έχουν διατηρήσει το άρωμα των λουλουδιών για να μπορούμε να το απολαμβάνουμε εμείς πολύ αργότερα όταν έχει τελειώσει η συγκεκριμένη ανθοφορία.
Οι μέλισσες είναι ικανές να ενσωματώσουν τις διάφορες γεύσεις μέσα στο μέλι γιατί το νέκταρ από το οποίο προέρχεται περιέχει αρωματικές ουσίες οι οποίες διατηρούνται στο μέλι παρά τη πάροδο του χρόνου.
Η θρεπτική αξία του μελιού ως γνωστό είναι ανεκτίμητη και αναγνωρίζεται από όλους.
Για να γίνει 1 κιλό ώριμο μέλι χρειάζονται περίπου 4 κιλά Νέκταρ.
Σκεφτείτε ότι: Για 100 γραμμάρια μέλι η μέλισσα πρέπει να επισκεφτεί περίπου 1.000.000 λουλούδια.
Δηλαδή για 1 κιλό μέλι πρέπει να επισκεφτεί 10.000.000 λουλούδια.
Μια μέλισσα μαζεύει γύρω στο 1,5 γραμμάριο μέλι σε ολόκληρη τη ζωή της.
Η προσφορά της μελισσοκομίας στη περιφερειακή ενότητα Λάρισας είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν συνυπολογίζεται η συμμετοχή της μέλισσας στην επικονίαση.
Η περιφερειακή ενότητα Λάρισας είναι από τις πρώτες περιοχές της χώρας σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με 2.300.000 στρ., εκ των οποίων οι 200.000 στρ. περίπου είναι δενδρώδεις καλλιέργειες και λαχανικά.
Η επικονίαση των παραπάνω φυτών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ύπαρξη των μελισσών. Η απόδοση μετά από βόσκηση μελισσών στις συγκεκριμένες καλλιέργειες συνήθως αυξάνει.
Η καρπόδεση ενισχύεται, οι καρποί γίνονται μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα εκτός από αύξηση της ποσότητας να απολαμβάνουν και βελτίωση της ποιότητας.
Σύμφωνα με πρόβλεψη που αποδίδεται στον ΑΪΝΣΤΑΪΝ όταν οι μέλισσες εξαφανιστούν οι άνθρωποι θα πεθάνουν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.
Αν αυτή η πρόβλεψη είναι μύθος η πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι χωρίς μέλισσες τα αποθέματα τροφίμων του πλανήτη μας θα μειωθούν δραστικά, αφού σχεδόν το 80% της παραγωγής τροφίμων εξασφαλίζεται από την εποικονιαστική δραστηριότητα των μελισσών.
Τα μέλι αποτελεί τη μεγαλύτερη φυσική πηγή ενέργειας – δύναμης και τόνωσης του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το μέλι σαν βασικό συστατικό της διατροφής τους και το καταναλώνανε για τη μακροζωϊα που προσφέρει.
Η διακίνηση του μελιού στη χώρα μας είναι ελεύθερη και υπόκειται στους περιορισμούς της συμμόρφωσης ως προς τα ποιοτικά πρότυπα του μελιού, και την ορθή πληροφόρηση του καταναλωτή.
Σύμφωνα με καταγγελίες μελισσοκόμων και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας ορισμένοι «επιτήδειοι» εισάγουν φτηνό υποβαθμισμένο μέλι και το προωθούν ως Ελληνικό, εξαπατώντας έτσι την πολιτεία και τον Έλληνα καταναλωτή.
Επίσης κάποιοι άλλοι ψευτομελισσοκόμοι οι οποίοι παρουσιάζονται ως πλανόδιοι πωλητές μελιού, προσπαθούν να ξεγελάσουν τους καταναλωτές με τη διάθεση βάζων μελιού στα οποία προσθέτουν ισογλυκόζη, διάφορες γλυκαντικές ουσίες και χρώματα.
Επισημαίνουμε στο καταναλωτικό κοινό ότι πρέπει να αγοράζουν μέλι από εγκεκριμένα σημεία πώλησης καθώς και από αναγνωρίσιμους μελισσοκόμους και όχι από πλανόδιους, οι οποίοι πωλούν μέλι που περιέχει επικίνδυνες ουσίες που το καθιστούν ακατάλληλο για την υγεία.
Η Δ/νση Αγροτικής Οικ/μίας & Κτηνιατρικής Λάρισας τηρεί μητρώο μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, και μετά από σχετικούς ελέγχους, εφοδιάζει τους μελισσοκόμους που κατέχουν μελισσοσμήνη με μελισσοκομικό βιβλιάριο που αποτελεί την ταυτότητά του, και είναι εφόδιο κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία μελισσοκόμου.
Στη μελισσοκομία δύο είναι οι κύριοι συντελεστές για τη παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων.
Ο ένας είναι η μέλισσα, και ο άλλος είναι η μελισσοκομική χλωρίδα.
Η περιφερειακή Ενότητα Λάρισας διαθέτει αρκετά πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα, ώστε να μεταφέρονται αρκετές χιλιάδες μελισσοσμήνη στη περιοχή μας από όλα τα μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας για την εκμετάλλευσή της.
Τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι η Αμυγδαλιά – Αγριόκροκος – Καστανιά – Βελανιδιά – διάφορα αγκάθια – Αγριοτρίφυλλα – Ερείκη – Κουμαριά – Βαμβάκι – Αγριοβαμβακιά – Ακακία – Πλιούρι – Πολύκομπος – Λυγαριά – Φλαμουριά – Πεύκο – Ασφόδελος.
Επίσης εδώ μπορούμε να αναφέρουμε ότι η περιφερειακή ενότητα Λάρισας λόγου του θερμού & υγρού κλίματος που παρουσιάζει, τα παραπάνω μελισσοκομικά φυτά μας δίνουν καλή και ποιοτική μελιτοέκκριση.
Σύμφωνα με το μελισσοκομικό μας μητρώο προκύπτει ότι σήμερα στη περιφερειακή ενότητα Λάρισας υπάρχουν περίπου 800 μελισσοκόμοι, κάτοχοι 60.000 μελισσοσμηνών, με μέση παραγωγή μελιού ανά μελισσοσμήνος περίπου 15 κιλά, και μέσο μέγεθος εκμετάλλευσης τις 80 κυψέλες.
Η συνολική ετήσια παραγωγή μελιού στη περιφερειακή ενότητα Λάρισας ανέρχεται περίπου στους 900 τόνους.
Στη περιοχή μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, η μελισσοκομία ασκείται κατά 90% σαν δεύτερη απασχόληση, κυρίως για συμπλήρωση του οικογενειακού εισοδήματος και κατά 10% σε επαγγελματική μορφή.
Σήμερα με τους υψηλούς δείκτες ανεργίας που πλήττει συνήθως τους νέους, και τις μεγάλες ανάγκες των νοικοκυριών για αναζήτηση συμπληρωματικού εισοδήματος υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενασχόλησης με τη μελισσοκομία ένα κλάδο που δεν απαιτείται να διαθέτει κάποιος ιδιόκτητη γη (σε σχέση πάντα με τους άλλους κλάδους).
Η απασχόληση αυτή δεν μπορεί να προσφέρει πλούτη σ’ αυτούς που την υπηρετούν, εξασφαλίζει όμως ικανοποιητικό εισόδημα, όταν η άσκησή της γίνεται με συνέπεια.
* Ο κ. Αλέξανδρος Μεσημέρης είναι Τεχνολόγος Γεωπόνος στη Δ/νση Αγρ. Οικ/μίας & κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας – Υπεύθυνος κλάδου μελισσοκομίας-μελισσοκόμος.


ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ



Μετά από πολύ καιρό απουσίας  από το blog μου αποφάσισα να ξεκινήσω να το δουλεύω.


Θα ήθελα να σας δείξω τις προσπάθειες μου και τις εμπειρίες μου που απέκτησα με ένα μοναδικό τρόπο ασχολούμενη με την μελισσοκομία.

Ένας κόσμος φαντασίας και πραγματικότητας που σε ρουφήξει σαν μια τρυπά στον ωκεανό και σε προσγειώνει εκεί που μονό μια μέλισσα θα μπορούσε να δει και να απόλαυση τόσο γλυκές και συγχρόνως έντονες γεύσεις …. αρωματικές και χρώματα χρυσού και πορφυρού γεμίζοντας με πλανόδιες αισθήσεις!!!!

4η ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕΛ/ΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ


melisotopi

melisotopi
ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΣΠΙΤΑΚΙΑ ΜΑΣ